MENU
X

Wie wil je over 7 jaar zijn?

Blog Marc-Jan | 27 februari 2018

Wie wil je over 7 jaar zijn?

Ik lees de vraag. En het eerste wat ik doe is uitrekenen welk jaar het dan is, 7 jaar verder. Hoe oud ik dat ben en hoe oud mijn kinderen dan zijn. Wat ik aan het doen ben. Hoe ik eruit zie. ‘Wie wil ik zijn over 7 jaar’ is geen makkelijke vraag…

Maar het is wel een vraag die me al jaren bezighoudt. En die zichzelf steeds verder ontvouwt. De vraag neemt me even mee terug naar naar mooie reis die we maakten in 2004. Ik was in een warm en ver land met een compleet andere cultuur. Een onvergetelijke, lifechanging ervaring. Een ont-dekkingsreis in mezelf. Terwijl we aan het reizen waren, in beweging waren kwam deze vraag naar boven. En het heeft me beïnvloedt in hoe ik naar mezelf ben gaan kijken. Het is namelijk heel leerzaam om te ontdekken dat je bent wie je denkt dat je bent. Het raakt iets wezenlijks in je. Om je een soortgelijke ervaring te maken, doen we een klein experiment.

Sluit je ogen en zeg in gedachten tegen jezelf: ‘Ik ben ….’. En vul dan het woord in dat het beste weergeeft wie je denkt dat je bent. Bijvoorbeeld: ik ben een leider. Of ik ben een inspirerend leider. Of ik ben een ondernemer. Of ik ben een creatieve, vrijgevochten ondernemer. Of ik ben de leukste man/vriend van de hele wereld. Of de liefste moeder/vader die een kind zich maar kan wensen. Of … Die je ogen dicht en beantwoord de vraag in het moment. Ervaar wat er gebeurt. ‘Ik ben …..’

Wat heb je ontdekt? Meestal krijg ik bij dit experiment drie verschillende reacties. Er zijn mensen die het niet doen omdat ze zichzelf niet de tijd geven of gunnen om hierbij stil te staan. Vraag jezelf dan eens af wat je nodig hebt om deze vraag wel aan jezelf te kunnen stellen. Vind je het onzin? Zweverig? Wat zou er gebeuren als je dat even kunt laten voor wat het is. Ook jij bent iemand!

Anderen geven aan dat ze het wel proberen, maar opgegeven hebben. Het antwoord kwam niet snel genoeg. Misschien herken je dat patroon wel bij jezelf: je wilt alles snel. Het liefst meteen! Misschien moet je jezelf eens wat meer tijd gunnen om te vertragen. Stil te staan bij dingen. En je onderbewuste de kans te geven om een zinnig antwoord te formuleren op deze vraag.

De derde groep zegt dat deze vraag ze een diep inzicht in zichzelf gegeven heeft. Dat ze erachter kwamen hoe het voelt om te zeggen wie je bent. Of juist dat de vraag ze geen duidelijkheid geeft. Verwarring zelfs. Maar ook dat mag. Sterker nog, ook dat is goed nieuws! Want wat het antwoord nu ook is, jouw onderbewustzijn is allang met de vraag aan de slag gegaan. En het blijft zoeken en puzzelen tot er helderheid is over wie jij vindt dat jij bent. De komende dagen, weken, maanden, jaren komen er momenten dat je er weer even aan denkt. En het antwoord wordt steeds helderder.

Dus stel jezelf regelmatig de vraag ‘wie wil ik zijn over 7 jaar’ en het antwoord wordt steeds duidelijker. Echt.

 

Grote groet,

Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?