MENU
X

Wat zijn jouw kernwaarden?

Blogs, vlogs & video's | 23 oktober 2018

Wat zijn jouw kernwaarden?

Iedereen heeft kernwaarden. IJkpunten waarlangs we voor onszelf bepalen of iets waardevol is of niet. Zelfs als je je niet bewust bent van jouw kernwaarden, zijn ze er. In deze oefening gaan we jouw kernwaarden naar de oppervlakte halen.

Context

In verschillende contexten kun je verschillende kernwaarden hebben. Denk bijvoorbeeld aan de context werk of gezin. In je werk vind je ‘orde’ en ‘respect’ misschien het belangrijkste, terwijl dat binnen je gezin ‘harmonie’ en ‘plezier’ kan zijn. Per context stel je jezelf de volgende vraag:

“Wat in de context van ___________ is voor mij belangrijk?”

Schrijf alles op wat in je opkomt. Alles is goed.

Nu je een lijst hebt met verschillende dingen is het tijd om de waarde te groeperen. Want sommige waarden lijken misschien op elkaar. Of horen bij elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat de waarden ‘echtheid’, ‘oprecht’, ‘integer’ en ‘eerlijk’ voor jou tot dezelfde groep horen. Zo ontdek je binnen jouw waarden een aantal categorieën. En binnen elke categorie springt er eentje uit. Dit is jouw kernwaarde! Dat wil niet zeggen dat de andere zaken niet belangrijk zijn, maar deze waarde is de meeste belangrijke. Daarom noemen we het ook een kernwaarde.

Dit proces kun je per context herhalen. Het helpt je om inzicht te krijgen in wat je ECHT belangrijk vindt. En het geeft je daarmee ook meteen duidelijkheid over waarom er in sommige contexten wellicht dingen niet zo lekker lopen. Als je namelijk in de context werk veel waarde hecht aan ‘vrijheid’ en je werkt in een omgeving waar een vaste structuur heerst, dan kan dat ervoor zorgen dat je minder goed op je plek zit. Jouw kernwaarde ‘vrijheid’ komt dan in het geding en dat zorgt voor dat onbestemde gevoel dat je ervaart.

Tip: dit is ook een goede oefening om samen te doen! Dan stel je elkaar steeds dezelfde vraag: “Wat in de context van _________ is voor jou belangrijk?”. De waarden die genoemd worden schrijf je op voor de ander. Wedden dat je hele mooie gesprekken krijgt na afloop van deze oefening? 😉

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?