MENU
X

Voorwaarden voor veranderen #1 – Vertragen

Blogs, vlogs & video's | 27 februari 2018

Voorwaarden voor veranderen #1 – Vertragen

Met veranderen heeft iedereen te maken. Alles verandert. Op het werk. Privé. In de maatschappij. En ook jij verandert continue.  Ik ontdekte dat de letter ‘V’ een belangrijke rol speelt in veranderingen. Vanuit de praktijk onderzocht en beschreef ik de Voorwaarden voor Veranderen. In een reeks blogs en vlogs vertel ik je hierover. Gebruiken ze als leidraad voor jouw veranderingen.

Voorwaarden voor Veranderen

Ik neem je mee in de eerste ‘V’: die van ‘Vertragen’.

Want hoe kan je jezelf reflecteren als je maar in hoog tempo blijft doorgaan? Niet. Dan kan niemand! In slow motion, in vertraging, krijg je meteen zicht op HOE je veranderen vóór je kunt laten werken. Hoe jij er beter door leert. Hoe je ingaat zien wat van invloed is op de verandering die je doormaakt. Zo wordt veranderen overzichtelijker. Makkelijker. Een feestje misschien wel!

Vertragen, Vrij van Vooroordeel, Voelen en Verbinding

Door te vertragen krijg je ruimte om beter te reflecteren. Om over dingen na te denken. Ook wordt je je bewust of je eigenlijk wel ‘Vrij van Vooroordeel’ bent. Een bepalende factor in hoe je de dingen ervaart. Want ‘Vooringenomenheid’ kleurt elke waarneming. Het wordt erdoor vertroebelt. Dus als je zonder ‘Vooroordeel’ of ‘Vooringenomenheid’ naar de dingen kunt kijken kun je beter ‘Voelen’. Voel je de echte emoties. En wat je ook wilt bewerkstelligen, in elke verandering is ‘Verbinding’ van essentieel belang. ‘Verbinding’ met anderen, maar – nog belangrijker – ‘Verbinding’ met jezelf!

Vertrouwen, Veiligheid, Verwarring en Vermogens

Als je in ‘Verbinding’ bent met jezelf en met anderen zorgt dat voor een groter gevoel van ‘Vertrouwen’. En als het ‘Vertrouwen’ groot genoeg is voel je je ‘Veilig’. ‘Veiligheid’. Pas als je dat gevoel ervaart kun je echt op de diepere laag ‘Verbinding’ tot stand brengen. ‘Vertrouwen’ en ‘Veiligheid’ heb je ook nodig om ‘Verantwoordelijkheid’ te nemen. Alleen als je ‘Verantwoordelijkheid’ kunt nemen vanuit dit gevoel, kun je door de onvermijdelijke ‘Verwarring’ heen. ‘Verwarring’ hoort erbij! Het is de doorgang naar een nieuwe realiteit. Deze fase hoort bij elke verandering. Niet altijd leuk, maar wel onderdeel van dat wat gaat komen. Je kunt die ‘Verwarring’ goed doorkomen door je ‘Vermogens’ te bundelen en in te zetten. Zet alles wat je in je hebt in om door deze minst makkelijke fase van de verandering heen te gaan.

Verandering, Verbetering, Vernieuwing, Voorwaarts, Vieren, Volharden, Verankeren en Voorbeeld

Als je de ‘Verwarring’ aangaat, doorgaat, ontstaat ‘Verandering’. En deze ‘Verandering’ kan een ‘Verbetering’ zijn of misschien wel ‘Verbetering’. Maar in ieder geval eentje die je ‘Voorwaarts’ doet gaan richting jouw korte termijn doelen en je lange termijn droomambitie. Dit is het moment om de verandering te ‘Vieren’. Te genieten. Want dat geeft je de motivatie en het doorzettingsvermogen om door te gaan. Om te ‘Volharden’. Zodat je de verandering kunt ‘Verankeren’ in je leven en in je systeem. Belangrijk om een vernieuwing duurzaam te maken. En als je je dan in lijn met deze verandering gaat gedragen word je een echt ‘Voorbeeld’. Voor anderen, maar zeker ook voor jezelf!

En uiteindelijk… Versnellen

Zo wordt je onbewust bekwaam in je eigen verandering. Met als gevolg dat je automatisch gaat ‘Versnellen’. Zo leidt ‘Vertragen’ uiteindelijk weer tot ‘Versnellen’! Als dat niet gevierd moet worden!

Grote Groet,
Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?