MENU
X

Voorwaarden voor veranderen #6 – Verantwoordelijkheid nemen

Blogs, vlogs & video's | 1 maart 2018

Voorwaarden voor veranderen #6 – Verantwoordelijkheid nemen

De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus zijn de kickstarters van de verandering. In de reeks Voorwaarden Voor Veranderen is na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Vooringenomenheid en Vooroordeel’ en ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’ de ‘V’ van ‘Verantwoordelijkheid nemen’ en ‘Voorin de bus’ erg belangrijk. Waarom? Zonder deze stap kom je niet in beweging en komt er dus geen verandering.

Verantwoordelijkheid nemen

Herken je dat gevoel? Dat je opziet tegen een verandering? Dat het hapert? Stokt? Niet gaat zoals je had gehoopt? Dat je niet doorzet, terwijl je weet dat je er gewoon mee aan de slag moet. Dat je gewoon door moet. En het aan moet gaan. Vaak zijn dit symptomen van het niet – durven – nemen van verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen gaat over het incalculeren van consequenties en ze aanvaarden. En daar hoort verwarring bij. Natuurlijk is dat soms lastig. Of mogelijk. Want wat nou als het niet lukt? Wat dan? De consequenties zijn vaak niet altijd vooraf helemaal te overzien. Maar dat betekent niet dat je er niet naar kunt kijken. Sterker nog, dat moet je juist wel doen!

Innerlijke moed

Mensen die verantwoordelijkheid nemen voor de verandering die ze willen doorgaan, krijgen vertrouwen in zichzelf. Het vertrouwen om de verwarring – die bij elke verandering komt kijken – te doorgaan. Het geeft je moed. Moed die je nodig hebt om de stap te zetten en de verandering aan te gaan. Niemand krijgt vooraf de garantie dat het succesvol gaat zijn. Dat je gaat slagen. Want dat hangt van zoveel verschillende dingen af. Maar wat het je wel met zekerheid oplevert is het gevoel dat je nooit tegen jezelf kunt zeggen: ‘had ik nou maar…’ of ‘wat nou als…’. Zonder spijt en met trots kun je op de situatie terugkijken. Je hebt het gewoon gedaan! Dat geeft veel mensen de kracht en het vertrouwen om het te zien als een leerervaring. Eentje waar je in andere momenten, als je weer verantwoordelijkheid moet nemen, mee kunt nemen als waardevolle bagage!

Neem het stuur in handen

Of te wel: Ga ‘Voorin de bus’ zitten. Neem ‘het stuur van je eigen levensbus in handen’. Want jij bent de chauffeur van de bus van jouw leven en jij alleen bepaald welke richting jouw leven opgaat. En – net zoals in de auto – is de kans veel groter dat je aankomt op de plaats van bestemming als je zelf stuurt. Als je achterin gaat zitten en afwacht welke kant je opgaat, kan het zomaar zijn dat iemand anders achter het stuur gaat zitten en een hele andere richting op gaat. Dan hobbel je gewoon een beetje mee. Daarheen waar iemand anders graag heen wilt.

Hoe neem jij je verantwoordelijkheid?

Het nemen van verwarring, het ervaren van verwarring, door verantwoordelijkheid te nemen is lang niet altijd even makkelijk. Dat begrijp ik. Maar ook hierbij begint de basis bij jezelf. Wordt je bewust van hoe je verantwoordelijkheid neemt. Wat is jouw manier om dit te doen? Het helpt ook om het aan anderen te vragen. Hoe doen zij dat? Misschien levert het je een paar handige of mooie tips op die kunt gebruiken!

De volgende twee ‘V’s’ zijn ‘Verwarring’ en het ‘Verenigen Van Vermogens’. Samen met die van ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’ krijg je een ijzersterke combi om jezelf krachtiger en zelfverzekerder te maken. Zo ga je elke verandering op een andere manier bekijken. Zie je ze in een ander licht. Deze kickstarters geven je de power om door de verandering heen te gaan. Om het gewoon te doen!

Grote groet,

Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?