MENU
X

Voorwaarden voor veranderen #9 – Vormen van Veranderen

Blogs, vlogs & video's | 1 maart 2018

Voorwaarden voor veranderen #9 – Vormen van Veranderen

In de reeks Voorwaarden voor Veranderen gaan we het nu hebben over de kern: ‘Veranderen’ en de verschillende vormen van Veranderen. Zo heb je ‘Verbeteren’, ‘Vernieuwen’, ‘Voorwaarts’ gaan en ‘Verrijken’. Alle Voorwaarden voor Veranderen zijn hierop gericht: groei! ‘Vertragen’, ‘Vrij van Verzwakkende Vooringenomenheid en Vooroordeel’, ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’, ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’, ‘Verwarring’ en ‘Verenigen van Vermogens’ zijn allemaal nodig om de kern van de Voorwaarden voor Veranderen voor elkaar te krijgen.

Veranderen is groeien

Voor de meeste mensen is het beeld dat veranderen bij ze oproept niet heel positief. De gedachten en gevoelens die erbij komen kijken roepen bij de meeste mensen een negatief beeld op. Ze ervaren weerstand. Vinden het moeilijk. Doen het gewoon liever niet. Tenzij het echt moet. Een paar van de dingen die mensen vaak zeggen over verandering. Het rare van dit alles is, dat we niet NIET kunnen veranderen. Alles wat we nu zijn als mens komt door de veranderingen die we in de loop der jaren hebben ontstaan. Ons aanpassingsvermogen aan de wereld om ons heen. Een constante verandering dus eigenlijk! De meeste mens willen best wel veranderen. We houden er alleen niet van om verandert te worden. En dat begrijp ik wel. Kijk maar naar de Voorwaarden voor Veranderen. Neem alleen maar ‘Vertrouwen’ en ‘Veiligheid’… Mensen die de Voorwaarden voor Veranderen kennen en zich bewust zijn van het proces ervaren veranderen steeds meer als groei. En groei is eigenlijk altijd positief! Helemaal als je kijkt naar de betekenis van Persoonlijke Groei.

Synoniemen voor ‘veranderen’

Veranderen kent 30 synoniemen die allemaal versterkend werken op de behoefte om te veranderen (en dus te groeien): verbeteren van binnenuit, verbluffend vernieuwen, vakbekwamen, vaardigheden verdiepend, veerkrachtig voorwaarts, vooruitblikken, verwonderend verrijken, voeden, vindingrijk vereenvoudigd, verlevendigen, verfrissen, verhelderen, verhogen, verdiepend verkennen, vereenvoudigen, verlossen, vermenselijken, verdergaand verruimen, verscherpen, versoepelen, verversen, vergeven, versimpelen, verwennen, vervroegen, verwarmen, vitaliseren, voortstuwen, vooruithelpen en vooruitkomen. ‘Veranderen’ heeft dus heel veel verschillende verschijningen!

Veranderen wordt positiever

En als deze vormen van veranderen zijn anders, maar ze hebben 1 ding gemeen. Het gaat om veranderen. En dat is iets wat de meeste mensen zich niet realiseren. Door op deze manier te kijken naar veranderen wordt het beeld minder zwart-wit. Genuanceerder. Als je veranderen op deze manier bekijken en aan jezelf weergeeft verandert het beeld dat je erbij hebt. Ik ervaar dit in de trainingen die ik geef en ook in gesprekken met mensen. Er verandert iets. En het goede nieuws is dat je zelf kunt kiezen hoe je veranderen aan jezelf weergeeft. Hoe fijn is dat? Het maakt al een verschil als je weet welk synoniem van veranderen bij jou past of wat past bij de situatie. Het beïnvloedt hoe je veranderen ervaart. Hoe het voelt. En omdat al het veranderen stemmingsafhankelijk is, is het fijn als je weet welk synoniem of welke synoniemen van veranderen voor jou versterkend werkt. Wat je een gevoel of een stemming geeft die je het beste in staat stelt om veranderen te creëren zoals jij dat wilt.

Tip

Neem de komende tijd bewust de tijd om stil te staan bij de vormen van veranderen in jouw leven. En bepaal voor jezelf hoe je dit nog beter aan kunt gaan en aan kunt pakken met de Voorwaarden voor Veranderen. Dat vergroot je persoonlijke groei nog meer!

Grote groet,

Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?