MENU
X

Voorwaarden voor veranderen #8 – Verenigen van Vermogens

Blogs, vlogs & video's | 1 maart 2018

Voorwaarden voor veranderen #8 – Verenigen van Vermogens

In de reeks Voorwaarden voor Veranderen is het, na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Verzwakkende Vooringenomenheid en Vooroordeel’, ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’, ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’ en ‘Verwarring’, de beurt aan ‘Verenigen van Vermogens’. Waarom? Je hebt je resources nodig om gevoelens van verwarring te kunnen handelen. Als je de weg weet in je magazijn met resources is dat ontzettend handig! Des te sneller en makkelijker kun je ze inzetten.

Resources

Wat betekent het nou eigenlijk? Dat ‘Verenigen van Vermogens’? Die vraag krijg ik regelmatig en beantwoord ik altijd met een wedervraag. Wat zijn je belangrijkste resources (hulpbronnen)? Resources helpen je om grip te krijgen op je eigen gevoel en om dat wat je voor elkaar wilt krijgen ook echt te realiseren. Alles wat helpt om jou in een ‘Vermogende en Versterkende stemming’ te krijgen zijn ‘Vermogens’. En gelukkig hebben we er heel erg veel! Om ons heen. Maar zeker ook in onszelf. Een ENORM magazijn vol. Hoe fijn is dat?

Intern en extern

Er zijn externe vermogens en interne (innerlijke) vermogens. Het verschil wordt het meest duidelijk met een metafoor als voorbeeld. Stel je voor… Je moet op de fiets naar een afspraak die je echt niet al wilt zeggen, maar het regent heel hard. De auto staat bij de garage. Wat ga je doen? Welke resources kun je inzetten om – op tijd en droog – op je afspraak te verschijnen. Trek je je regenpak aan en stap je op de fiets? Pak je de bus? Bestel je taxi? Kun je met iemand meerijden? Het kost even wat moeite, maar je komt wel droog aan! Allemaal externe hulpbronnen die je in kunt zetten. Je kunt ook gewoon op de fiets stappen en denken: ‘Ik ben niet van suiker, het is maar regen! Het is me eerder ook gelukt.’ En dat kom je misschien nat aan, maar dat droogt wel weer. Dit is een interne resource: een positief versterkende overtuiging die zorgt dat je anders naar de regen gaat kijken gebaseerd op een eerdere ervaring die je had. Een positieve ervaring.

Goede tools betekenen niets als je ze niet weet te gebruiken

Alleen heel leuk natuurlijk, maar hebben van hulpbronnen alleen gaat je nog nergens brengen. Je moet ze wel in kunnen zetten! Goed in kunnen zetten. Anders heb je er niets aan. Als je een goede pan krijgt, be je ook niet meteen een chefkok. Dit is waar het vaak mis gaat. Gebruik jij jouw resources op de juiste manier op het juiste moment? Natuurlijk begint ook dit bij bewustwording. Welke resources heb je? In mijn boek De LifeNavigator© besteed ik een heel hoofdstuk aan het in kaart brengen van al je resources.

Bewust in kaart brengen

Wil je de vermogens die tot je beschikking staan kunnen verenigen, dan is het belangrijk om ze eerst een keer goed in kaart te brengen. Zo kun je elke verwarring die nog gaat komen veel beter aan! En de verandering die je wilt realiseren, ook daadwerkelijk realiseren. Door je vermogens te onderhouden en bewust in te zetten wordt je hier steeds handiger in. En groeit je zelfvertrouwen. Je kunt beter omgaan met welke verandering dan ook!  Welke ‘Vormen van ‘Verandering’ er zijn? Hier vertelt ik in de volgende blog en vlog meer over.

Grote Groet,
Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?