MENU
X

Voorwaarden voor veranderen #7 – Verwarring

Blogs, vlogs & video's | 1 maart 2018

Voorwaarden voor veranderen #7 – Verwarring

In de reeks Voorwaarden Voor Veranderen is na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Verzwakkende Vooringenomenheid en Vooroordeel’, ‘Voelen’, ‘Vertrouwen en Veiligheid’, ‘Verantwoordelijkheid nemen en Voorin de bus’, de ‘V’ van ‘Verwarring’ onvermijdelijk. Waarom dat zo is? Verandering is onmogelijk zonder een moment of fase van verwarrende gevoelens. Het is het teken dat je er bijna bent!

Een belangrijk signaal

Het kan niet anders of je herkent dat verwarrende gevoel in veranderingen of leerprocessen uit het verleden. Ze horen er namelijk gewoon bij! Je herkent ze misschien als weerstand. Of als onzekerheid. De drang om vast te houden aan het oude en bekende. Het uit de weg gaan verandering. Het gevoel dat je het niet meer kunt overzien. Of een ander ongemakkelijk gevoel dat voor jou gekoppeld is aan verandering of leren. De meeste mensen hebben het instinct om bij deze ongemakkelijke gevoelens weg te gaan. Om er niet doorheen te gaan. Om de verwarring niet te hoeven voelen. Heel begrijpelijk! Want natuurlijk voel je je liever gewoon fijn en comfortabel. Alleen als je weggaat bij deze gevoelens (en de leerervaring) kun je de verandering nooit afmaken. Want eigenlijk zijn deze gevoelens gewoon signalen dat je er bijna bent! Je hoeft nog maar heel even vol te houden.

Een nieuwe realiteit

Richard Bandler heeft ooit gezegd: ‘verwarring is een doorgang naar een andere en nieuwe realiteit’. Verwarring is het moment of de fase waarin je het oude en vertrouwde loslaat, maar de nieuwe realiteit nog niet helemaal gevormd is en vastgepakt kan worden. Je bent immers nog volop aan het leren. Je moet nog wennen aan de nieuwe situatie. Jezelf bepaalde vaardigheden aanleren. Maar als je er bijna bent is het natuurlijk zonde om niet door te zetten. Echt. Je bent er bijna als je je zo voelt!

Verwarring ondergaan

Je kunt verwarring alleen goed nemen als je de ‘V’ ervoor en de ‘V’ erna goed op orde hebt. Je moet eerst je Verantwoordelijkheid nemen en Voorin je eigen bus gaan zitten. En je Vermogens Verenigen. Het Verenigen Vermogens gaat over het inzetten van je interne en externe resources (hulpbronnen) om te verwarring te doorstaan. In de volgende blog en vlog neem ik je mee in dit proces. Hoe kun je de dingen die je versterken inzetten om de met de verwarring om te kunnen gaan.

Omgaan met verwarring kun je leren

Ondanks dat Verwarring geen prettig gevoel is kun je er wel aan wennen, mee leren omgaan en zelf vertrouwd me raken. Als je ervaren hebt dat het signalen zijn dat je er echt bijna bent is het makkelijker om met de gevoelens van Verwarring om te gaan. Als je weet dat het er gewoon bijhoort. Dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Mijn vader zei altijd: ‘men leidt het meest van het leiden dat men vreest’…

Sta de komende tijd een bewust stil bij gevoelens van verwarring. Hoe uit zich dit bij jou? En kijk dan ook eens hoe je er – stapje voor stapje – verantwoordelijkheid voor kunt nemen en durft te nemen. Kijk eens goed wat je allemaal al in huis hebt. Hoe kun je omgaan met deze gevoelens? Wat zijn bijvoorbeeld eerdere succesverhalen? Wat heb je toen gedaan? Zoek de verwarring dus actief op en neem er verantwoordelijkheid voor. Zorg dat je je vermogens verenigt om dat te kunnen doen. Hoe je dat precies doet vertel ik je in de volgende blog en vlog in de reeks.  Ik wens je veel verwarring!

Grote groet,
Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?