MENU
X

Voorwaarden voor veranderen #5 – Vertouwen en Veiligheid

Blogs, vlogs & video's | 1 maart 2018

Voorwaarden voor veranderen #5 – Vertouwen en Veiligheid

De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De vijfde ‘V’ waar ik je in mee wil nemen is die van Vertrouwen en Veiligheid. Vertrouwen en Veiligheid zijn toegangscode voor de volgende stap in de Voorwaarden Voor Veranderen te kunnen nemen.

De sleutel tot veranderen

Na ‘Vertragen’, ‘Vrij van Vooringenomenheid en Vooroordeel’ en ‘Voelen’ is de ‘V’ van ‘Vertrouwen en Veiligheid’ cruciaal. Je verandert alleen echt, duurzaam en langdurig als je je vertrouwt en veilig voelt. Als dat niet zo is dan wordt het een aanpassing in je gedrag in plaats van een verandering. En een aanpassing van gedrag heeft als een van de belangrijkste symptomen dat het eenvoudig is om terug te vallen in je oude patronen en gewoontes.

Wat betekent zelfvertrouwen voor jou?

Om te kunnen veranderen is het dus belangrijk dat je weet van jezelf wanneer je in vertrouwen bent. Hoe het voelt. En waar je het in je lijft voelt. Weet je het (nog) niet? Dan is dit een mooie opdracht voor jou om mee aan de slag te gaan. Om je hiervan bewust te worden. Ervaar eens in welke situaties je je vertrouwt en veilig voelt. En hoe het dan voelt als je dit vertrouwen in jezelf ervaart. We hebben hier dus eigenlijk over zelfvertrouwen. Hoe voelt zelfvertrouwen voor jou? Vaak herken je dit gevoel aan het verdwijnen van twijfels, angst of onzekerheden. En ervaar dan vooral ook wat je ervoor in de plaats krijgt. Welke gevoelt je dan ervaart.

Veiligheid en alertheid

Voor mij is de definitie van veiligheid, de overtreffende trap van vertrouwen. Als ik me veilig vol dan kom ik letterlijk tot rust. Dan komt mijn zenuwstelsel tot rust. Ik adem dieper. Zucht vaker. Voel dat de spierspanning omlaag gaat. Mijn hartslag lager wordt. Het gevoel dat alles helemaal ok is zoals het is. Deze staat is als het ware de toegang tot echte en diepe verandering. In deze gemoedstoestand is de staat van alertheid, je ‘alertheidssonar’ heel laag en je kunt je helemaal overgeven aan het nieuwe en onbekende. Bij wie in jouw omgeving voel je je echt veilig?

Veiligheid en Vertrouwen ervaren

In veel gevallen heb je anderen nodig voor een verandering. En is het dan ook van groot belang dat het contact met anderen gericht is op het laten groeien van dit veilige gevoel. Van het vertrouwen tussen jullie. En dat begint – zoals eigenlijk alles – altijd bij jezelf. Als jij vertrouwen hebt in jezelf en je veilig voelt in de situatie, voelt de ander dat. Ze worden er door beïnvloedt. Hierbij geldt: hoe veiliger hoe beter. Vraag ook eens aan de ander wat hij of zijn nodig heeft om vertrouwen en veiligheid te voelen en te ervaren. Het levert altijd mooie en waardevolle gesprekken op. Waarbij je bijna altijd groeit in het gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Congruent en Consistent

Congruent en consistent. De woorden die bepalend zijn in het vertrouwd en veilig voelen. Deze woorden kun je gebruiken om te toetsen of de situatie voor jou veilig en vertrouwd is. Congruent betekent: doen wat je zegt. Als iemand doet wat hij zegt ontstaat er vertrouwen. ‘Hij is een man van zijn woord!’. Als je in dit gevoel van vertrouwen bevestigd wordt, doordat het iedere keer blijkt te kloppen (consistentie dus) verandert vertrouwen in veiligheid. Als iemand 1 keer iets doet wat ze zeggen is dat in de meeste gevallen niet genoeg om veiligheid te ervaren. Dat kan alleen ontstaan als je constant handelt vanuit – zoals ik dat noem – ‘schone’ waarden en overtuigingen. En een zuivere intentie. Als iemand een verborgen agenda heeft of een ethische slechte intentie, dan kan deze persoon geen vertrouwen en veiligheid creëren in relaties met anderen. ‘Schone mentale filters’ zijn hierbij van essentieel belang.

Verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid voor je eigen veranderproces wel te verstaan. Dus neem eens wat tijd om bewust te ervaren hoe je in vertrouwen komt met anderen. Welke signalen pik je op in je lijf. Hoe voelt dit vertrouwen voor jou? En wat heb je nodig om je echt veilig te voelen. Grote kans dat dit je waardevolle inzichten in jezelf geeft die weer mooie input kunnen zijn voor nieuwe veranderingen in jezelf.

Vertrouwen en veilheid zijn dus de toegangscode. Zonder dit gevoel kan de volgende stap in het veranderproces niet gezet worden. Zonder vertrouwen en veiligheid kun je geen verantwoordelijkheid nemen.

Grote groet,
Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?