MENU
X

Voorwaarden voor veranderen #4 – Verbinden

Blogs, vlogs & video's | 1 maart 2018

Voorwaarden voor veranderen #4 – Verbinden

De letter ‘V’ speelt een heel belangrijke rol in veranderingen. Op steeds een andere plek neem ik vlogs op om de Voorwaarden voor Veranderen met jou te delen. De vierde ‘V’ waar ik je in meeneem is die van Verbinden. Verbinden als belangrijke voorwaarde voor succesvol veranderen.

In verbinding kan alles

En zonder verbinding kan niets. Dus ben je eigenlijk wel in verbinding met de dingen die je wilt veranderen? Weet je echt goed wat je wilt veranderen? Want als je daar niet voldoende bewust van bent en niet echt in verbinding bent is het onmogelijk om echt iets te verandering. Hoe kun je dan inschatten wat de verandering is? Wat de verandering betekent? Een andere vraag die ik vraag stel aan mensen die iets willen veranderen is of ze in verbinding zijn met de belangrijkste resources die je hebben. Hun hulpbronnen. Alles wat je helpt om welke verandering dan ook te kunnen realiseren. Dat kan van alles zijn. Denk aan kennis, ervaring, expertise, overtuigingen, gedachten, herinneringen, plaatsen, middelen en mensen. In dat rijtje zijn mensen een hele belangrijke resource. Want veranderingen kun je bijna nooit helemaal in je eentje realiseren. Het kunnen verbinden met andere mensen op zich is al een hele belangrijk resource om andere resources in je omgeving in te kunnen schakelen. Durf je om hulp te vragen?

 

Ben jij in verbinding met jezelf?

Verbinding gaat ook over connectie hebben met dat wat je drijft: je levensdravers. Dit zijn de motivatoren die je in beweging brengen en die je helpen om door te gaan als het even niet zo gaat als je had gehoopt of gedacht. Het is soms best confronterend om hierover na te denken. Want ben je wel echt in verbinding met jezelf? Weet je wie je echt bent? Vaak denken mensen dat ze dat heel goed weten. Maar als ik ze dan de simpele vraag stel: ‘Wat zijn jouw 5 kernwaarden?’ of ‘Wat is jouw droomambitie’, dan blijkt het toch moeilijk om daar een antwoord op te geven. Want wat is eigenlijk de zingeving van je leven? De ‘waartoe’? Als deze vragen zijn onlosmakelijk verbonden met de vraag ‘wie ben ik’?

De kracht van de droomambitie

Persoonlijk ervan ik mensen die in verbinding zijn met zichzelf als ‘echt’ en ‘authentiek’. Vaak zijn het ook de mensen die heel goed weten waartoe ze de dingen doen. Wat hun zingeving is. Deze mensen zien de dingen die ze meemaken, de veranderingen die ze doorgaan, in relatie tot deze waartoe. In relatie tot hun droomambitie. En dat geeft spirit! De motivatie om het veranderproces aan te gaan, door te gaan en af te maken. Een soort niet te stoppen power!

Wat je energie geeft groeit

Om deze blog over verbinden af te ronden wil ik je graag nog een praktische tip meegeven. Stel jezelf een paar keer per dag de volgende vraag: ‘Met wie of met wat ben ik NU in verbinding?’. Wat daar gaat automatisch je aandacht naartoe. En als je ergens aandacht aangeeft gaat ook jouw energie die kant op. Weet dat alles waar energie naartoe gaat groeit! Dus het is belangrijk om een aantal keer per dag te checken of je aandacht geeft aan dingen die je versterken of aan dingen die je verzwakken. Want energie zorgt ervoor dat dingen die je versterker groter worden, maar hetzelfde geldt helaas ook voor de dingen die je verzwakken. De dingen die je versterken zijn je resources (hulpbronnen) en je droomambitie. Dus zorg ervoor dat je bewust en alleen verbindt

Deze blog besluit ik graag met een praktische tip: stel jezelf een paar keer per dag de vraag: ‘Met wie of met wat ben ik NU in verbinding?’. Want dat zijn de dingen of de mensen waar je aandacht naartoe gaat. En je energie. Overal waar energie naartoe gaat, dat groeit. Of je dat nou bewust of onbewust doet. En of het je nou verzwakt of verstrekt. Check daarom goed of de dingen waar je aandacht naartoe gaat je sterker maken of juist zwakker. Denk hierbij aan angst om iets niet goed te doen, angst om iets kwijt te raken, angst voor de dingen die je (n0g) niet kent. Jouw resources (hulpbronnen) versterken je. Net zoals het hebben van een heldere droomambitie. Vergeet dus niet dat het belangrijk is om verbindingen aan te gaan met de dingen die je versterken in relatie tot de verandering die je tot stand wilt brengen.

Ik wens je een mooie bewustwording rondom met wat of wie jij in verbinding staat.

Grote groet,
Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?