MENU
X

Voorwaarden voor Veranderen #10 – Vurig Vieren

Blogs, vlogs & video's | 1 maart 2018

Voorwaarden voor Veranderen #10 – Vurig Vieren

In de reeks Voorwaarden voor Veranderen lijkt ‘Vurig Vieren’ de ‘V’ die het snelst vergeten wordt (ook met een V 😉 ) Het lijkt erop dat wij het gek vinden om een verandering, gewoon eens goed en echt te vieren. Ik heb het vaak gevraagd en ongeveer even zo vaak hoorde ik zoiets als ‘ach, het is toch gewoon mijn plicht?’ of ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!’. En als iemand dan wel een keer iets viert, zijn wij in Nederland ook goed in het plaatsen van opmerkingen als:  ‘Doe eens even normaal joh! Je bent niet jarig.’. Niet goed of fout, maar het is wel belangrijk om je te realiseren hoe versterkend Vieren werk. En kan bijdragen aan het vullen van je Voorraad met Vermogen. 

Vurig Vieren als voeding

Elke keer dat je iets viert kun je een behaald resultaat, een succes, van een veranderingsproces bewust ‘uploaden’ in je archief met positief versterkende herinneringen. Wist je dat ons onderbewuste alles onthoudt in combinatie met een tijd en een emotie? Daar kun je dus later weer handig gebruik van maken door bepaalde herinneringen op te roepen en weer even in het moment van toen te stappen. In het viermoment bijvoorbeeld. Als je een behaald resultaat, hoe klein of groot het ook is, bewust even viert blijft het positieve gevoel je bij. Je kan de dingen heel groots vieren. Niks mis mee! Maar het kan en mag ook eenvoudig en klein. Zo kun je jezelf een mooi compliment geven. Oprechte waardering uitspreken – ook naar jezelf – is altijd versterkend. Thuis. Op je werk. In een winkel. Overal. En dus ook naar jezelf. Juist naar jezelf. Begin je zin eens met ‘Wat is zo aan jou waardeer is…’. Doet wonderen. Probeer het maar eens!

Vieren betekent ook stilstaan 

Stilstaan bij leerervaringen. Soms zie je niet meteen wat er te vieren valt. Is het niet meteen duidelijk zoals dat bij een overwinning of een concreet resultaat wel is. Als je het niet meteen ziet, sta er dan even bij stil. Waar heb je van genoten? Wat heb je geleerd van de situatie? Wat heb je goed gegaan? Wat kan je misschien anders of beter doen? Wat zou er gebeuren als je jezelf deze vragen regelmatig stelt als je in een veranderproces zit? Stel je eens voor dat dat tot inzichten leidt. Of tot het besef dat je wel degelijk iets te vieren hebt! Of dat je misschien later een leerresultaat kunt vieren. Als je meteen iets viert heeft het als voordat je je bewust bent van het inzicht en je onderbewuste als het ware openstaat voor het ‘Vieren’ en het gevoel dat daarbij hoort. Je onthoudt het beter en makkelijker. En je wilt er meer van hebben! Meer viermomenten ervaren. Als dat geen versterkend patroon is?

Grote groet,
Marc-Jan

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?