MENU
X

Ontspannen om stress te voorkomen

Blog Mirjam | 19 februari 2019

Ontspannen om stress te voorkomen

Iedereen kent het wel. Dat stress gevoel. Soms kortstondig soms langdurig. Vaak sluipt het je leven in en merk je stress pad op als het eigenlijk al te laat is. Het wordt vaak veroorzaakt door situaties die je zelf niet altijd in de hand hebt of die je moeilijk vind te beïnvloeden. Het energieniveau in je lijf neemt af. Je hebt geen puf. Voel je futloos. Alles is te veel.

Je kunt stress ook wel vergelijken met het elastiek in je broek. Elastiek dat heel vaak is uitgerekt, wordt slap en komt niet meer terug in zijn oorspronkelijke lengte/vorm. De rek is er letterlijk uit! Bekende stress veroorzakende situaties zijn een te hoge werkdruk, relationele perikelen en deadlines. Maar ook het 24/7 verschijnsel: altijd en overal bereikbaar en beschikbaar moeten zijn. Herken je dit? En wil je het voorkomen of laten afnemen? Dan is het tijd om meer te leren ontspannen. Ontspannen om de stresshormonen weer te laten afnemen en om jouw normale energieniveau weer terug te krijgen. Even de druk van de ketel. Het elastiek weer even zijn rust geven.

Ontspannen in een tijd waarin je het gevoel hebt juist geen tijd te hebben is lastig. Daar moet je bewust mee omgaan. Het helpt je als je ontspanning gaat zien als een actie, een oefening, een noodzaak. Want dan kun je het namelijk gewoon gaan inplannen! En maak je daadwerkelijk tijd vrij om te ontspannen. Dus neem bewust voor jezelf het besluit dat ontspanning niet niks doen is, maar juist noodzakelijk voor een gezond lichaam. Plan het bewust in! Maak tijd om het stresshormoon af te laten nemen en jezelf weer energiek te voelen! Hier volgt een eenvoudige ademhalingsoefening die je helpt te ontspannen.  

De ademhaling als ontspanningsoefening

Ga iets rechtop zitten. Je hoofd rechtop, je nek lang en je schouders laag. Leg een hand plat op je buik, net onder je navel en voel je ademhaling. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Bij het inademen denk je aan de frisse lucht die tot diep je lichaam binnenstroomt, tot op je hand, in je buik. Je hand wordt door je buik naar voren gedrukt. Houd de adem aan het eind even in, voor je weer uitademt. Druk met je hand licht de lucht uit je lichaam. Als je hebt uitgeademd, houd dit dan ook even 6 seconden zo aan. Adem zo een keer of tien in en uit.

Deze ontspanningsoefening kun je altijd en overal doen, zelfs op het toilet of achter je computer. Natuurlijk is het het fijnst als je alleen bent in een rustige omgeving. Maar deze oefening is ook heel geschikt om in een plotseling stressvolle situatie snel te ontspannen en weer tot jezelf te komen. Na een paar keer oefenen kun je deze ontsnappingsoefening zelfs doen in een drukke omgeving of ongemerkt tijdens een vergadering op je werk.

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?