MENU
X

Moeder worden en moeder zijn

Blogs, vlogs & video's | 6 mei 2019

Moeder worden en moeder zijn

Ik ben moeder. Maar ik WAS niet gelijk moeder toen ik moeder WERD. Ik voelde me niet meteen moeder. Die roze (of blauwe) wolk of dat oergevoel waar je wel eens over leest voelde ik niet zo. Natuurlijk hield ik meteen zielsveel van dat kleine, mooie mannetje, maar ik had geen idee wat me overkwam. Geen idee wat het was om moeder te ZIJN. En dat klinkt natuurlijk gek, want ik was hartstikke zwanger en keek er ontzettend naar uit om de kleine te ontmoeten. Maar de 9 maanden die je hebt om je mentaal op die ontmoeting voor te bereiden zijn veel te kort. Dat waren ze in ieder geval voor mij. Alle verwachtingen die ik had bleken niet te kloppen. De adviezen die overal vandaan kwamen stonden vaak haaks op mijn eigen gevoel (en vaak spraken de adviezen elkaar ook nog eens tegen… om het makkelijk te maken is dat!). Maar ja, wist ik veel. Ik was net moeder geworden.

Ik voelde me pas echt moeder toen ik leerde om op mijn eigen gevoel te vertrouwen. Om alle ongetwijfeld – goedbedoelde – adviezen meteen naast me neer te leggen. Om te leren dat al dat commentaar dat anderen zo makkelijk hebben, alles zegt over hen en niks over mij. Om de ‘borstvoedingmaffia’ (ja ze bestaan echt) links te laten liggen. Om het oordelen en veroordelen te negeren. Om gewoon moeder te zijn. De beste moeder die ik kan zijn. Met al mijn onzekerheden en al mijn onhebbelijkheden. Om gewoon moeder te zijn.

Moeder worden is niet zo makkelijk voor veel vrouwen. Moeder worden kun je op verschillende manieren. Maar moeder zijn zet de wereld van elke vrouw even op zijn kop. Moeder zijn maakt je wereld heel veel rijker, mooier, diepgaander, bijzonderder en intenser. Ondanks de onzekerheid, de slapeloze nachten, de hernieuwde zoektocht naar balans, het ontbreken van tijd voor jezelf en het moeten heruitvinden van je relatie. Moeder zijn (hoe je dat dan ook geworden bent) is het allermooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb.

Liefs, Leila

 

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?