MENU
X

Jouw persoonlijke tijdlijn en de leerervaringen uit het verleden

Blogs, vlogs & video's | 11 oktober 2018

Jouw persoonlijke tijdlijn en de leerervaringen uit het verleden

Iedereen heeft een eigen tijdlijn, ook wel levenslijn genoemd. Al onze ervaringen, beelden, geluiden en gevoelens slaan wij op door middel van onze zintuigen. Onze hersenen rangschikken deze ervaringen in tijd, ruimte en met een emotie. We coderen dus als het ware onze ervaringen en rangschikken deze op een bepaalde manier. Zo coderen wij tijd in onze hersenen, waardoor onze unieke tijdlijn of levenslijn vorm krijgt. Deze tijdlijn bevat alle gebeurtenissen, met daarin opgesloten belangrijke levenslessen die wij uit deze gebeurtenissen kunnen halen.

Tijdsbeleving en de invloed van je tijdlijn op je leven

Iedereen heeft dus zijn eigen persoonlijke manier om tijd te coderen. Daardoor kunnen we (onbewust) dingen herkennen uit ons persoonlijke verleden, heden of toekomst. Tijd is bovendien een heel relatief begrip. Soms ervaart de ene persoon iets als lang en de ander als kort. Ook in jezelf heb je vast wel de ervaring dat soms de uren voorbij lijken te vliegen en soms dat seconden eindeloos duren. Dat heeft te maken met de manier waarop wij tijd beleven. Men heeft ontdekt dat de manier waarop wij tijd coderen een geweldige invloed heeft op wie we zijn en hoe we ons gedragen, op je motivatie, zelfvertrouwen en emoties.

Ben je bijvoorbeeld meer gericht op het verleden, of meer in het heden of de toekomst? Dan heeft dit invloed op hoe je de wereld bekijkt en hoe je wordt gemotiveerd. Heb je een hele korte toekomstlijn, omdat je bijvoorbeeld hebt besloten niet langer te leven dan je ouders? Of is het verleden heel vaag, omdat je graag dingen wilt vergeten?

Vaak is het veranderen van de manier waarop je tijd codeert een oplossing van moeilijkheden. Ook maakt het bepaalde taken gemakkelijker of maakt het verlangen 
meer acceptabel.

Hoe loopt jouw tijdlijn?

Als ik aan mijn onbewuste zou vragen, waar is mijn verleden en waar is mijn toekomst, wat zou mijn onbewuste antwoorden: “dat is van links naar rechts, of van voor naar achter of van boven naar beneden” of in wat voor richting dan ook in relatie tot mijn lichaam. Hoe zou jij jouw tijdlijn weergeven? Sluit je ogen eens en stel jezelf de vraag ‘hoe loopt mijn tijdlijn?’ En wijs met je wijsvingers de richting van het heden en het verleden.

Oefening: Positieve leerervaringen uit jouw verleden

Met deze simpele oefening kun jij positieve leerervaringen terughalen uit verschillende gebeurtenissen in jouw leven. Je wordt je meer bewust wat je hebt geleerd uit diverse gebeurtenissen. Want je leert niet van de gebeurtenis zelf, maar van de leerervaring uit de gebeurtenis. Zelfs een negatieve gebeurtenis, kan zo toch een positieve leerervaring bevatten! En vervolgens ga je jouw doelen met bijbehorende iDo’s bepalen richting de toekomst.

 1. Bepaal eerst hoe de tijdlijn loopt vanaf het moment van je geboorte; bepaal je waar het NU is en dus waar het verleden en de toekomst is.
 2. Leg de tijdlijn uit op de grond met behulp van draad.
 3. Stap in het nu: overzie het verleden, overzie de toekomst. 
En loop terug naar het begin van je tijdlijn, naar het moment van je geboorte.
 4. Markeer nu met behulp van papiertjes de 5 belangrijkste gebeurtenissen in je leven uit het verleden. Schrijf hierbij de positieve leerervaringen uit deze 5 gebeurtenissen afzonderlijk op de papiertjes en leg ze op je tijdlijn. Begin bij je vroegste ervaring en start vanaf je geboorte.
 En loop zo richting het ‘NU’.
 5. Loop vervolgens vanuit het ‘NU’ achterwaarts terug over de tijdlijn naar het verleden (dus met het gezicht richting 
de toekomst) tot je weer aan het begin staat van je tijdlijn, bij het moment van de geboorte.
 6. Loop opnieuw over je tijdlijn, in de richting van het ‘NU’,
terwijl je alle positieve leerervaringen met je meeneemt (raap de papiertjes op).
 7. Stap in het ‘NU’ en overzie de toekomst.
 8. Neem jouw droomambitie in gedachten en schrijf de 5 doelen die jij in de toekomst bereikt wilt hebben op papiertjes (kernwoord of symbool) en markeer daarmee de momenten waarop je dit bereikt 
wilt hebben door de papiertje op je tijdlijn te leggen.
 9. Loop vanuit het ‘NU’ over de tijdlijn steeds verder de toekomst in. Sta stil bij elk doel, leef je in en sla dit op in je geheugen.
 • Keer je aan het eind van de tijdlijn om, loop terug naar het ‘NU’ en raap je doelenbriefjes op.
 • Stap in het ‘NU’ en ervaar het geheel in je hoofd en lichaam. 
Word je bewust van hoe dat voelt.

 

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
 • Waarmee kunnen we je helpen?