MENU
X

Even op adem komen

Blog Mirjam | 19 februari 2019

Even op adem komen

Ademhaling is van levensbelang.

Voor we je meenemen in een eenvoudige en doeltreffende ademhalingsoefening, zetten we even wat feiten op een rijtje:

  • Zonder zuurstof kunnen we niet. Na een 20 tot 30 seconden je adem in te houden begin je al last te krijgen van ademhalingsstoring. Onze hersenen hebben zuurstof nodig om te kunnen nadenken. Ademhalen (Prana) is levensenergie. Inderdaad, alle levensenergie is gewoon hier-en-nu, bij een simpele ademhaling! Zelfs al één bewuste ademhaling staat ons toe om onze aandacht naar het huidige moment te brengen, want ademhalen kan alleen plaatsvinden in ‘het nu’. Je kunt je maar van één ademhaling bewust zijn. De rest is verleden of toekomst. Door een ademhalingsoefening te doen, oefen je dus het bewustzijn van moment-tot-moment. Daarom is ademhaling de basis van mindfulness.
  • Bovendien is (mindfull) ademhalen ontzettend efficiënt. Het is maar een kleine handeling. Het is daarom dé handeling waarmee je met de minste hoeveelheid moeite de grootste hoeveelheid bewustzijn kunt oproepen.
  • Bewust zijn van je ademhaling is uitstekend om je verstand – met al zijn gepieker – te kalmeren. Het neemt namelijk aandacht weg van denken en creëert ruimte. Eén bewuste ademhaling is al genoeg om je stroom van gedachten te onderbreken.
  • Een andere eigenschap van ademhalen is: ademhalen doe je niet, je ervaart het. De intelligentie in je lichaam doet het. Dus ademhalen gebeurt bijna altijd onbewust. Het gebeurt gewoon, zonder bewuste handeling. Daarom geeft de focus naar je ademhaling ook zo’n rust en ontspanning, omdat je er niet bij hoeft na te denken en er niks bewust voor hoeft te doen. Adem ís… en je hebt het altijd bij je!

 

Je kunt met eenvoudige ademhalingsoefeningen werken aan je focus, ontspanning, kalmeren van je geest en bewustzijn vergroten in het hier en nu. Hieronder volgt een hele eenvoudige oefening om eens mee te beginnen. Te experimenteren wat er bij jou gebeurt wanneer je jouw aandacht naar je ademhaling brengt. Wanneer je denkt dat je geen tijd hebt voor deze oefening, bedenk dan dat je om ‘op adem te komen’ vast regelmatig even een kopje koffie of thee pakt. Neem dan nu deze tijd om eens letterlijk op adem te komen door deze oefening te doen 😉

Tel je ademhaling

Deze oefening is heel eenvoudig. Je begint vanaf 1 en start met het tellen van je ademhaling. In en uit. Gewoon doortellen. Dit werkt hetzelfde als schaapjes tellen. Wanneer je merkt dat je aandacht vervolgen is en je niet meer met je aandacht bij je ademhaling bent, maar bijvoorbeeld bij je gedachten, en het tellen is gestopt begin je gewoon weer opnieuw bij 1. Je gaat merken dat je steeds langer je aandacht en focus bij je ademhaling kunt houden en steeds meer rust in je hoofd en ontspanning in je lijf gaat ervaren.

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?