MENU
X

Deelnemer aan het woord: Jolanda van der Meulen

Blogs, vlogs & video's | 9 oktober 2018

Deelnemer aan het woord: Jolanda van der Meulen

Met welke aanleiding koos je voor deze training?

Ik ben via mijn zusje Mirjam meer te weten gekomen over de vierdaagse Persoonlijk Leiderschap training, zij verzorgt deze training samen met MarcJan. En het leek mij heerlijk om op een prachtige locatie aan zee nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe dingen te leren over mijzelf en fijne ervaringen op te doen.

Wat vind je van de aanpak van Marc-Jan?

De aanpak van MarcJan vind ik prettig omdat hij je erg persoonlijk en direct benaderd en vooral ook een prettige persoon is met veel kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Wat vind je van de gebruikte methodes?

In de gebruikte methodes kiest MarcJan volgens mij een mix van verschillende leermodellen, onderzoeksresultaten, feiten en eigen ervaringen door de jaren heen. Dat maakt de training voor mij erg breed, maar ook erg begrijpelijk. 

Wat spreekt je specifiek het meest aan in de training? Waar kreeg je de meeste energie van?

Het meest bijzondere vond ik dat bij heel veel oefeningen je veel gebruikt maakt van je eigen intuïtie en er ook veel tijd wordt besteed aan associatief bezig te zijn. Dat sprak mij erg aan, had geen idee dat er zoveel antwoorden en inzichten zo uit mijzelf kunnen opborrelen.

We hebben o.a. een “droomambitie”moodboard gemaakt, waarop we zonder na te denken alles opplakten wat ons onbewust aansprak in tijdschriften. Deze hangt nog altijd op mijn slaapkamer, zodat ik elke dag weer zie waartoe ik leef. Dat geeft zo’n bevredigend gevoel.

Wat vond je het moeilijkst?

Er waren voor mij weinig tot geen moeilijke momenten, ik vond het erg bijzonder om zo snel met “vreemde”mensen erg persoonlijke dingen te delen. Wat ik het misschien een beetje lastig vond, was om met alle mensen evenveel in contact te zijn. Automatisch zocht ik de mensen op die het meest toegankelijk waren. Maar het verrassende was dat de personen die ik later bewust op zocht, vaak de meeste nieuwe inzichten over mijzelf gaven. 

Welk onderdeel gaf jou het belangrijkste inzicht?

De systemische opstellingen had ik nog niet eerder meegemaakt en die hebben diepe indruk op mij gemaakt. En hieruit kreeg ik ook zelf duidelijk meer inzicht over de onbewuste dingen die er in mij leven en waar ik nog mee worstel.

Welk belangrijk persoonlijk inzicht neem jij mee voor de rest van je leven?

Eén van de nieuwe inzichten die ik echt meeneem is dat ik mijzelf, voor elke keuze die ik moet maken, de vraag kan stellen: werkt dit versterkend of verzwakkend voor mij? En deze vraag kan ik ook toetsen aan mijn kernwaarden die ik tijdens de training inzichtelijk voor mijzelf heb gekregen. Dat scheelt een hoop getwijfel en gepieker.

Hoe ben je met de materie aan de slag gegaan; bewust of onbewust?

Ik heb de leerervaringen en de tools meegenomen in het revalidatietraject dat ik hiernaast volg, maar het plopt ook iedere dag wel een paar keer op bij de dagelijkse dingen die ik tegenkom.

In de training kregen we van Mirjam ook dagelijks mindfullness oefeningen, die helpen mij beter in het moment waar te nemen hoe het met mij is op het gebied van lichaamssensaties zoals pijn. Maar ook op het gebied van emoties en gedachten die ik heb.

Wat kan je concreet met deze training in jouw werk en leven? Wat heeft het je al gebracht in de praktijk?

Als gevolg van een ongeluk heb ik bijna dagelijks te maken met pijn, overprikkeldheid en een lagere hoeveelheid energie. Daardoor ben ik gedwongen andere keuzes te maken dan in mijn leven voor het ongeluk. Door deze training heb ik geleerd beter in te schatten wat goed voor mij is en daardoor beter voor mijzelf te zorgen. Daarnaast wil ik er ook zijn voor de mensen om mij heen, maar zonder dat het ten koste gaat van mijzelf.  

Welke feedback geeft je omgeving jou n.a.v. de training?

Mijn omgeving ziet dat ik rustiger ben en wat beter voor mijzelf zorg, door de andere keuzes die ik maak. Maar de mensen die dichtbij mij staan moeten hier soms nog wel aan wennen en dat is logisch en vaak ook heel positief. Het brengt meestal uiteindelijk ook een verandering bij hen teweeg. Wat ook heel fijn is, is dat ook de onderlinge communicatie steeds beter verloopt door de vaardigheden die ik in de training geleerd heb.

Voor wie denk je dat de training het meest waardevol is?

Ik denk dat de training waardevol is voor alle mensen die willen ontdekken waartoe ze de dingen doen in hun leven. En bij behoefte aan verandering, vaardiger worden om voor zichzelf de juiste keuzes te kunnen maken.

Waarom zou je de training aanbevelen aan anderen? Of juist niet.

Eigenlijk op alle fronten waar het niet lekker loopt in je leven, zoals in relaties, werk, gezondheid etc., maakt deze training het mogelijk dat je je veel bewuster wordt van wie je bent, wat je wilt en waarvoor je gaat.

Hoe kan iDDD daar bij ondersteunen?

Op de manier zoals ze het nu al doen, zichtbaar en bereikbaar zijn via social media. En benaderbaar zijn voor persoonlijke inventariserende gesprekken als anderen daarin geïnteresseerd zijn.

Lieve MarcJan en Mirjam, dank jullie wel voor jullie positieve input op mijn kwaliteit van leven!

Liefs Jolanda

 

Benieuwd wat anderen ervan vonden? Hier lees je de ervaringsverhalen van anderen.

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?