MENU
X

De voordelen van een betere ademhaling met behulp van mindfulness

Bewustwording | 28 september 2018

De voordelen van een betere ademhaling met behulp van mindfulness

Nu vraag je je misschien af waarom en hoe wij in de training gebruik maken van mindfulness op een praktische manier? En waarom we je in dat kader laten kennismaken met diverse ademhalingsoefeningen.. Want wist je bijvoorbeeld dat een goede ademhaling je helpt om zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid te behouden en zelfs te verbeteren? Als jij je focust op je ademhaling, wordt je hoofd rustiger. En met een heldere geest kun je nou een keer betere besissingen nemen! In de training voel je je door deze oefeningen meer in het hier en nu en kun je beter focussen, door de ‘waan van de dag’ even achter je te laten. Zo blijft alles wat je ervaart in de training veel beter hangen! Het vergroot het leren op dat moment. En het mooie is, je kunt altijd gebruik kunt maken van deze resource. Je hebt hem altijd bij je 😉

Een betere ademhaling heeft nog meer voordelen! En wel deze…
> Je energie en uithoudingsvermogen neemt toe
> Je gaat vermoeidheid tegen en hebt minder slaap nodig
> Je kunt beter omgaan met druk en stress; de spanning in je lichaam neemt af
> Je ogen en je gelaat stralen van vitaliteit
> Je weerstand neemt toe
> Je krachten concentratievermogen nemen toe en je kunt veel helderder denken
> Je bent kalm en hebt de controle over je emoties
> Je groeit als persoonlijkheid, doordat de kracht van je stem toeneemt en je je gedachten helder kunt overbrengen

Eenvoudige ademhalingsoefening Kijk naar je ademhaling
Deze oefening kalmeert je gedachten in een stressvolle situatie. Ga – om te beginnen – lekker makkelijk zitten. Doe dan je ogen dicht en let op hoe je ademhaling op en neer gaat. Doe niets anders. Probeer je ademhaling ook niet te beïnvloeden of te vertragen. Pas als je voelt dat je er klaar voor bent, begin je met stap 1.

  1. Ga zitten met je rug recht en je hoofd naar voren gericht.Sluit je mond en adem in door je neus. Voel de lucht door je neusgaten gaanen verbeeld je hoe het via je luchtpijp in je bronchiën komt en dan je longen vult.
  2. Merk op dat je op het einde van het inademen even ‘stopt’ om over te gaan op het uitademen.
  3. Als je door je neus uitademt, let er dan op hoe je longen de lucht verwijderen. Visualiseerhoe je adem door je keel en je neusgaten weer naar buiten gaat.
  4. Voel een licht windvlaagje over je bovenlip aan het einde van het uitademen en let op de korte pauze na het uitademen, voordat je weer inademt.
  5. Herhaal dit, maar beeld je nu in dat je, elke keer dat je inademt, levensenergie Laat bij het uitademen alle opgekropte emoties los en laat ze, tegelijk met afvalstoffen als stikstof, uit je lichaam verdwijnen.
  6. Blijf naar je ademhalen ‘kijken’ en luisteren en merk dat als het rustiger en langzamer wordt, ook je geest zich kalmer en trager voelt.
  7. Probeer 10-20 minuten te blijven zitten, met je gedachten helemaal gericht op je ademhaling

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?