MENU
X

Mindfulness of zelfbewustzijn?

Blog Mirjam | 14 mei 2018

Mindfulness of zelfbewustzijn?

Wat is mindfulness?

Bij Mindfulness gaat het onder andere om het in contact te komen met je zintuigen, om nieuwsgierig te zijn en om te ontdekken, aandacht te hebben en waar te nemen wat er in je hoofd/geest omgaat. Dus wat er in je lichaam en je geest gebeurt, signalen te herkennen en te reguleren op DIT moment. Met dit bewustzijn stel je jezelf in staat beter naar je eigen behoeften en die van de mensen om je heen te luisteren. Waardoor je makkelijk en zoveel mogelijk tegemoet kunt komen aan deze behoeften. Vanuit het pure contact met jezelf, kom je in betere verbinding met anderen. Je bent, door het vermogen van anders en opmerkzaam waar te nemen, in staat om beter, flexibeler, sneller en effectiever jezelf aan te passen aan de situatie van het moment. Je wordt de baas over je geest en daarmee over je stemmingen. En wie de baas is over zijn stemmingen, is de baas over z’n gedrag. Immers alle gedrag, leren, veranderen en transformeren is stemmingsafhankelijk!

Je leert ook hoe je op harmonieuze wijze in het heden kunt leven en hoe je van het nu een mooier moment kunt maken. En je dus geen zorgen hoeft te maken over het verleden of de toekomst. Het verleden is immers voorbij, daaraan kun je niets veranderen. Hooguit hoe je dat aan jezelf weergeeft. De toekomst moet nog komen en is volledig onbekend. Aan jou hoe je dat aan jezelf weergeeft. Het heden, het hier en nu is het enige dat je op dit moment hebt! Hier ervaar je wat er is.

Mindfulness vs zelfbewustzijn.

Ik heb gemerkt in de trainingen dat het woord mindfulness af en toe weerstand oproept, omdat mensen er een negatieve en zweverige associatie bij hebben. Maar wanneer ik vraag of de deelnemers willen werken aan zelfbewustzijn of zelfreflectie, dan wordt er positief op gereageerd. En de grap is nu juist dat zelfbewustzijn dezelfde betekenis heeft mindfulness. Maar veel mensen weten dat niet. 

MINDFULNESS: Op een specifieke manier aandacht geven, doelbewust, in het huidige moment, zonder te oordelen in contact zijn met jezelf, bewust te zijn van gebeurtenissen, je lichaam en geest – zelfbewustzijn – Dr. Jon Kebat-Zinn

ZELFBEWUSTZIJN: op de hoogte zijn van je innerlijke toestand, je voorkeuren, (hulp)bronnen en intuïtie. Zelfbewustzijn is een neutrale modus waarin zelfreflectie aanwezig blijft, ook als zich heftige emoties voordoen – Daniel Goleman.

‘Mindfulness gaat over de geest van het zijn -> zelfbewustzijn’

Wat brengt Mindfulness jou?

De reden dat wij mindfulness toepassen in de trainingen is dat wij willen werken aan groter emotioneel bewustzijn. Het verbeteren van ons emotionele leven middels juiste zelfregulatie leidt tot een groter zelfvertrouwen (letterlijk: vertrouwen in het Zelf). Daarnaast geeft het ontspanning en een rustige geest. Je leert loslaten en accepteren wat er is. Het kan pijn verminderen. Leidt tot een betere relatie met jezelf en dus met anderen. Je ontdekt jezelf, je innerlijke wereld. Je leert lichamelijke sensaties en emoties beter waar te nemen. Je verbetert je emotionele intelligentie door het trainen van je responsflexibiliteit en door je aandacht te trainen in een kalme opmerkzaamheid. Je leert dus te leven en te werken met ontspannen daadkracht! En wie wil dat nu niet?! 🙂

contact

Heb je een vraag, wil je meer informatie? Stuur ons gerust een bericht!

Heb je een vraag?
close slider
  • Waarmee kunnen we je helpen?